top of page
handvast ritueel

Trouwplannen? Maar wil je niet trouwen op de traditionele manier? Ga dan de verbintenis aan met je geliefde tijdens een traditioneel Handfast ritueel. 

handvast ritueel

Maar wat is een handvast-ritueel?
Een hand ritueel is een Keltisch huwelijksritueel. Het woord “handfasting” zegt het eigenlijk al: het “vastmaken” van de handen aan elkaar. Dit ritueel wordt bij de Kelten “Tabhair Dom do Lámh” genoemd.

 

Een handfasting wordt uitgevoerd met een touw of lint waarin een knoop wordt gemaakt. Het koord staat symbool voor het geloof dat jullie hebben in jullie relatie en dit lint verbindt in de ceremonie de beiden handen en de beide harten van het koppel. Het is gebruikelijk dat het koppel dit koort samen maakt om zo al de juiste intentie voor hun verbintenis eraan mee te geven. Tijdens het vastbinden van de handen spreek het paar om en om de gelofte naar elkaar uit.

 

 

Het mooie is dat je met een handfasting helemaal op jullie eigen manier jullie trouwceremonie kunnen doen. Vaak wordt dit buiten in de natuur gedaan. Je kan dit als koppel helemaal privé doen, maar er ook een meer "gewone bruiloft" van maken met gasten erbij.
Het handvast ritueel was er al voor het kerkelijke huwelijk. Hier komt ook de term: de verbinding met elkaar aangaan, vandaan. Ieder jaar overlegde het paar of ze aan elkaar verbonden wilde blijven, of "het huwelijk wilde ontbinden". Ook deze term kennen we nu nog. 

Handfasting is niet alleen een mooi ritueel om de liefde voor elkaar te bezegelen, maar wordt ook regelmatig gedaan voor stellen die hun gelofte opnieuw willen afleggen, bijvoorbeeld na 25 jaar huwelijk. Daarnaast kan je ook de verbinding met een goede vriendin of zelfs met jezelf aangaan. Op dit moment wordt het ritueel voornamelijk gedaan door stellen die niet (meer)  willen trouwen volgens de wet, maar wel hun liefde voor elkaar willen bekrachtigen en elkaar een gelofte willen doen. Ook zijn er stellen die, net als mijn dochter, gratis trouwen bij de gemeente met enkel 2 getuigen erbij, maar hun handfasting doen op de door hen gewenste dag/datum met familie en vrienden. Het mooie van dit ritueel is dat er vele opties zijn. Je kan het helemaal zo doen als bij jullie past en op die manier die goed voelt voor jullie.

Voorafgaand aan het ritueel trek ik op traditionele wijze een cirkel en nodig ik "the spirits" uit die daarbij aanwezig mogen zijn. De cirkel kunnen we ook samen maken. Zo creëren we een magische plek voor jullie ritueel. De vier windrichtingen en de elementen worden ook meegenomen in dit ritueel. In welke vorm we dat doen zal ik van te voren ook weer met jullie overleggen. 

Daarnaast kan het "ontbinden" doormiddel van een vergelijkbaar ritueel ook een mooie afsluiting zijn van een huwelijk. Het kan bijdragen om elkaar op een liefdevolle manier weer los te laten als jullie reis samen klaar is waarna je ieder weer je eigen pad kan gaan. 
Ben je door middel van een handfasting aan elkaar verbonden, dan is het zeker aan te raden om het door middel van een ritueel weer te ontbinden omdat je door een handfasting op zielsniveau aan elkaar wordt verbonden en het na een liefdesbreuk niet wenselijk is om dan op deze wijze aan elkaar verbonden te blijven. 

Op 16 juli 2022 mocht ik mijn dochter en schoonzoon door middel van een Handfast-ritueel aan elkaar verbinden. Een bijzondere gebeurtenis. Wil je weten waarom zij hiervoor kozen en hoe de gasten hierop reageerden? Beluister dan de eerste aflevering van de podcast Magisch Leven. 

Locatie tip:
Net als bij een bruiloft kan je het zo klein of uitgebreid vieren als je wil. Je kan het ritueel alleen samen met je geliefde doen of met de hele familie erbij. Wil je het groots vieren, dan is Buitenplaats Villa BlauwHemel in Diever een prachtige locatie. De ceremonie kan in de tuin gedaan worden en zowel binnen als buiten kan er tot in de late uurtjes gefeest worden. Er zijn zelfs kamers waar de gasten kunnen overnachten. Kijk voor meer informatie op www.villablauwhemel.nl 


 

Investering handvast-ritueel?

Intake gesprek om te kijken of het ook echt iets voor jullie is. Dit kan zowel persoonlijk al telefonisch. Investering € 25,- .
Komen we tot een overeenkomst dan komt dit bedrag te vervallen.

Jullie investering voor het ritueel van 60 tot circa 90 min. is € 295,- op maandag t/m vrijdag.  incl. een uitgebreid kennismakings en begeleidingsgesprek en een gesprek waarin we de ceremonie nog even doornemen. (Dit kan zowel telefonisch als live)

Willen jullie het ritueel liever op een zaterdag of zondag? Dan is jullie investering € 395,-. Dit is excl. reiskosten.

Heb je interesse in een persoonlijke ritueel op maat? Neem dan contact met mij op door een mail te sturen naar happykidsmassage@outlook.com en dan kunnen we samen kijken naar de mogelijkheden.

reinigings ritueel
bottom of page